Kápur frá Fagurkollur VH13-030-0061
rotu: islanninhevonen sukupuoli: ori
väri: kirjava koulutustaso: 5-käyntinen
säkäkorkeus: 140cm syntynyt: 01.12.2012 (VARL)
painotus: askellajit omistaja: Noora J. VRL-01083 / Moldóttur
kasvattaja: Frimann Sturla - IS maahantuoja: Noora J.
LUONNEKUVAUS

 » Kápur on hyvin reipas ori, jolla löytyy vauhtia pitkälle. Ori on hyvin koulutettu ja hoitaessakin Kápuria voi hyvin käsitellä. Poni omaa viisi askellajia, jotka ovat näyttäviä ja joilla se viihdyttää yleisöä mielellään. Herraa on helppo ratsastaa ja ori on hyvin herkkä, varsinkin paino avuille. Kápur on koko ajan tammojen perään, mutta pysyy kuitenkin hyvin sähkö- ja puuaidoissa. Pienet taluttajatytöt se sen sijaan vetää perässään jos näköpiiriin ilmestyy kaunis neiti.

 » Kápur on menossa jo siinä vaiheessa kun pitäisi nousta selkään, se saattaa lähteä kävelemään kun jalka on vasta jalustimessa ja orin perässä saa hyppiä yhdellä jalalla. Ponin käynti on pitkää ja tasaista, se astuu hyvin alleen ja kuuntelee hyvin myös ratsastajaansa. Kápur on herkkä suustaan, joten sitä ratsastetaan lähinnä äänellä ja pohkeella ja erityisesti painoavuilla. Ravissa ori nostelee jalkojaan korkealle, välillä hieman kompuroiden, sillä ravi ei ole sen paras askellaji. Laukka pyörii hyvin eteenpäin, se on nopeaa ja ori tykkää nojata melko vahvasti kuolaimeen ja ottaa siitä tukea. Kápurin töltti on todella upeaa jos ponin saa menemään muodossa, silloin töltti on puhdasta, tempoa on helppo vaihdella ja jalat nousevat korkealle. Passia ori juoksee kunhan pyydetään, mahdollisimman kovaa ja vaikka hieman pidempiäkin matkoja. Kouluratsastus on helpolla tasolla Kápurin mieleen, se taipuu kivasti ja kulkee herkkyytensä ansiosta melkein ajatuksen voimalla. Ori kuitenkin kyllästyy helposti ja se pitää saada keskittymään täysillä tehtäviinsä tai se yrittää lähteä käsistä, eli keksiä itselleen muuta tekemistä. Esteistäkään Kápur ei perusta, ristikot vielä menevät, mutta koska hyppytyyli on hukassa, korkeammat esteet tuottavat vaikeuksia ja hermostuttavat vain turhaan.

 » Hoitaessa Kápur käyttäytyy suurimmaksi osaksi kiltisti. Se rakastaa harjausta ja toivottaa pakin aina hilpeällä hirnahduksella tervetulleeksi. Ori seisoo kiltisti paikallaan harjauksen ajan, jalat tiukasti maassa, jopa niin tiukasti ettei niitä saa ylös edes silloin kun kaviot pitäisi puhdistaa. Satulan Kápur antaa laittaa selkäänsä kiltisti, mutta se vyö ei olekaan mikään helppo juttu. Ori pullistelee minkä kerkeää ja kuopii jalalla maata, niin että hoitajan on pakko samalla väistellä myös sitä. Suitsetkin ovat aika vaikeat saada päälle, sillä kuolaimia ei saa suuhun millään. Kun suu aukeaa, täytyy Kápuria kehua ja taputella, ehkä se vielä joskus oppii tottelemaan, jotta tunnit eivät tämän pojan takia enää alkaisi myöhässä.

SUKUTAULU

i. Svörður frá Södersund
142cm - islanninhevonen - evm.
ii. Óskasteinn Stóra-Sandfelli iii. Jöður frá Stóra-Sandfelli
iie. Þjóðlöð frá EY
ie. Axelsbrúnka frá Reykjarhóli iei. Eyjólfur frá EY II
iee. Nói frá Fjalgerður
e. Þryma Skíðbakka III
139cm - islanninhevonen - evm.
ei. Bergolfur frá Eiríksstöðum eii. Moldi frá Gautviður
eie. Litla Bestla
ee. Iðunn frá Löfkulla eei. Hástígur frá Rauður
eee. Eidming frá Hófur

i. Svörður frá Södersund on 142cm korkea, Länsi-Islannista kotoisin oleva issikkaori. Se on lumonnut monet komealla ulkonäollään ja suurella sydämellään. Luonteeltaan Svörri on oikea jukuripää, sillä on aina kepposet mielessään ja monet kisat on tullut pilattua kun ori heittää takapuoltaan juuri sen verran, että ratsastaja lentää keihäänä alas. Orilta kuitenkin löytyy sellaista kapasiteettia ja intoa, että siitä tulevaisuudessa kuullaan vielä. Svörri on vielä aika nuori, joten sillä on vielä loistava tulevaisuus edessään. Väriltään musta herra esittää viittä askellajia, joista passi on kuitenkin sen verran heikko, että ori tulee kilpailemaan vain nelikäyntiluokissa.

e. Kápurin emä, Þryma Skíðbakka III, on säkäkorkeudeltaan 139cm ja väriltään rautias. Thryma on kuuluisa 4-käyntiratsu ja se on kilpaillut jopa kansallisella tasolla. Tamma aloitti kilpailu-uransa jo nuorena, siltä odotettiin paljon, sillä vanhemmatkin olivat olleet menestyviä kisaratsuja. Þryma voittikin monia kisoja näyttävien, puhtaiden askellajiensa ja valtavan energiansa ansiosta. Luonteeltaan Þryma on äkkipikainen, mutta hyvin käsiteltävissä niin selästä kuin maasta käsin. Nyt tamma kuitenkin viettää jo rauhallisia, hyvin ansaittuja eläkepäiviä. Islantilaisrouva on kantakirjattu III-palkinnolle ja sillä on viisi jälkeläistä, joista Kápur jäi näillä näkymin viimeiseksi.

JÄLKELÄISET

nimi syntynyt skp. emä omistaja
- 00.00.00 - - -

KILPAILUKALENTERI

Sijoituksia 0 - 0 - 0 - 0 - 0 (I-II-III-IV-V) yhteensä 00.

00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
© Noora J. 2013
Kápur on virtuaalihevonen !