Grettla frá Hrafnkatla VH13-030-0043
rotu: islanninhevonen sukupuoli: tamma
väri: kimo koulutustaso: 5-käyntinen
säkäkorkeus: 135cm syntynyt: 01.07.2012 (VARL)
painotus: askellajit omistaja: Noora J. VRL-01083 / Moldóttur
kasvattaja: Hallveig Axelsbrúnka - IS maahantuoja: jella VRL-01074
LUONNEKUVAUS

  » Grettla frá Hrafnkatla, tutummin vain Grettla, on ystävällinen pieni karvapallo, jolla riittää energiaa ja puhtia. Sillä on suuri sydän ja se on kiltti hoitaa, loistava aloittelijan hoitoponi. Tamma ei pomottele toisia hevosia, vaan on enemmänkin syrjään vetäytyvää tyyppiä, joka viihtyy paremmin omissa oloissaan. Grettlaa on helppo taluttaa, sillä se kävelee taluttajan kanssa kärsivällisesti ja valitsee vauhtinsa taluttajan askellusten mukaisesti.

  » Ratsastettaessa Grettla on reipas ja herkkä pohkeelle. Vauhtia tulee lisää kun vain hipaiseekin kylkiä. Tamma tottelee hyvin myös ääntä ja sitä ratsastetaan lähinnä istunnalla. Käynnissä se astelee innokkaasti sipsuttaen ja pureskelee kuolaimiaan, käynti kulkee hyvin ja askelet ovat pitkiä. Ravissa Grettla tekee kuten ratsastaja pyytää, ravi on varmaa ja selkeätempoista. Laukassa poni joutuu käyttämään melkein koko energiansa jalkojen nostelemiseen, se tahtoo laahata jalkojaan, jolloin laukka on saatava kunnolla ylöspäin suuntautuvaksi. Kun laukan saa kunnolla pyörimään, ei siitä ole enää ongelmaa. Tamman töltti on näyttävää ja selkeää ja siitä löytyvät kaikki temmot. Passi on nopeaa, mutta hevonen on koko ajan helposti hallittavissa. Grettla taipuu hyvin myös erilaisissa kouluratsastuksen kiemuroissa ja pääsee syväänkin peräänantoon. Ristikkoja tamma hyppää mielellään, mutta kun korkeutta nostaa, se alkaa epäröidä ja kolistelee puomeja helposti. Muutenkaan hyppytyyli ei ole mistään parhaasta päästä, mutta jos poni kerran pitää hyppäämisestä, antaa mennä. Teiden pitää olla selkeitä ja tarpeeksi isoja, muuten tamman tasapaino pettää ja laukka tippuu raville.

  » Hoitaessa Grettla on kiltti, kuten yllä jo mainittiinkin. Poni pitää harjauksesta ja on silloin aivan rauhallinen ja rento. Mahan alta se kutiaa ja sieltä harjattaessa liikahtelee hermostuneesti ja pärskii. Tamman karva on yleensä hyväkuntoinen ja kiiltävä, sillä Grettla ei ole sitä mudassa pyöriskelijä -tyyppiä, vaikkakin lumihankeen on sen mielestä kiva kaatua. Kaviot se nostaa kiltisti ja varusteet saa laitettua ilman ongelmia, vaikkakaan satulavyön kiristyksestä poni ei selvästikään pidä. Silloin korvat menevät vähän luimuun ja pää laskee varautuneesti alas. Kuolaimet se ottaa suuhunsa kiltisti ja suitsien remmit saa kiinni helposti. Grettla on oikea neiti, vesisateella sitä ei meinaa saada ulos millään, mutaiset kohdat ja lätäköt on joko kierrettävä, tai hypättävä yli. Laitumellakin ponny kipittää heti pihattoon suojaan kun alkaa sataa.

SUKUTAULU

i. Engill frá Litla Mær
135cm - islanninhevonen - evm.
ii. Alfaðir frá Valgerður iii. Eyjólfur frá Þrándur
iie. Kímni frá Tilviljun
ie. Mörtu-Brúnka frá Tilviljun iei. Bakkus frá Þrándur
iee. Aðalbjörg frá Þjóðlöð
e. Laufa frá Móeiður
134cm - islanninhevonen - evm.
ei. Gautviður frá Hófur eii. Jöður frá Æður
eie. Bestla frá Bleikfaxa
ee. Dillahníða frá Kalsi eei. Kinningur frá Öskubuska
eee. Eldey frá Öskubuska

i. Engill frá Litla Mær oli hieno jalostusori, joka astui elämänsä aikana monta tammaa. Ori on kantakirjattu II-palkinnolla. Jälkeläiset ovat olleet hyvin menestyneitä ja elämäniloisia. Engill oli rautiaankirjava 135cm komea 5-askellajinen herra. Luonteeltaan se oli todella ailahteleva. Välillä oltiin petoja, joka syö minkä tahansa vastaantulevan asian, oli se sitten ihminen tai vain ämpäri. Välillä pieni hellyydenkipeä poika kyhnytti päätään ja kerjäsi huomiota, vaikkakin makupalat olivat sen mielessä myös. Pääasiassa kilpailut Flipin osalta olivat näyttelyitä, mutta ehti ori vähän kilpailla myös askellajeja. Sijoituksia tuli vain muutama, sillä orin keskittyminen ei riittänyt jalkojen nosteluun, kun ei oltu pienestä pitäen askellajeja kunnolla treenattu. Ensimmäinen omistaja piti Flipiä kouluhevosena, ja orille opetettiin töltti ja passi kunnolla vasta myöhemmin.

e. Laufa frá Móeiður oli kaunis tähtipäinen, 134cm issikka, jolla oli rautias karva. Se hallitsi kaikki askellajit hienosti ja askellajipainotteisena se myös kilpaili jonkin verran. Laufaa kuitenkin nähtiin vain 4-käyntiluokissa, sillä sen passi oli todella heikko, mutta luokistaan se saikin monia sijoituksia upean tölttinsa ansiosta. Luonteeltaan tamma oli kuuliainen ja ihmisrakas, se tuli hyvin toimeen myös muiden hevosten kanssa. Laufa oli kuitenkin hyvin onnettomuusaltis, koska se tykkäsi karkailla tarhastaan. Tamman matka päättyikin jo hyvin nuorella iällä, kun se vapaana laukkaillessaan katkaisi jalkansa.

JÄLKELÄISET

nimi syntynyt skp. isä omistaja
- 00.00.00 - - -

KILPAILUKALENTERI

Sijoituksia 1 - 1 - 2 - 2 - 1 - 0 - 2 - 0 - 1 - 0 (I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X) yhteensä 10.

29.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- 4-käynti V.1 -- 09/100
29.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Speedpassi P.2 -- 03/100
28.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Speedpassi P.2 -- 04/100
27.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- 4-käynti V.1 -- 03/100
25.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Passikoe PP.1 -- 07/100
25.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Töltti T.2 -- 07/100
24.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Speedpassi P.2 -- 05/100
23.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Töltti T.1 -- 02/100
15.05.13 -- ARJ -- Moldóttur -- 4-käynti V.1 -- 04/31
14.05.13 -- ARJ -- Moldóttur -- Passikoe PP.1 -- 01/40

05.05.13 -- NJ -- Hafli -- Islanninhevostammat -- 3/4 -- KUMA, JS

VALMENNUKSET

09.05.2013 - Alison
Grettla käveli kuolainta maiskutellen uralla, kun aloitimme valmennuksen. Ratsastaja nosti tammalla ravin, joka nousi jo pelkästä pohkeella kosketuksesta. Grettla ravasi energisesti, mutta Grettlan keskittyessä enemmänkin kuolainten pureskeluun, tamma ei ollut suora rungostaan. Ratsastaja yritti suoristaa tammaa, mutta sai sen vain kulkemaan lapa edellä uralla. Voltteja ratsastaessa Grettla kiirehti takaisin uralle, joten kehotin ratsastajaa tekemään koko ajan läpi voltin pieniä puolipidätteitä sisäohjalla ja hakemaan tammalle myötäystä. Ravissa ratsastaja sai taas työskennellä puolipidätteillä ja omalla istunnalla, jotta sai Grettlan ravaamaan rauhallisemmin. Volteilla tamma asettui jo hyvin sisään ja haki muotoa, kun ratsastaja vihdoin sai sen toimimaan. Kerran vielä harjottelimme ravissa ja ratsastaja ratsasti kahdeksikkoa ja Grettla myötäsi, joten lopetimme tähän. Hyvästelin ratsukon ja kiitin yhteistyöstä.
© Noora J. 2013
Grettla on virtuaalihevonen !