Fagra-Rauðka frá Ekkja VH13-030-0044
rotu: islanninhevonen sukupuoli: tamma
väri: rautias koulutustaso: 5-käyntinen
säkäkorkeus: 128cm syntynyt: 23.08.2012 (VARL)
painotus: askellajit omistaja: Noora J. VRL-01083 / Moldóttur
kasvattaja: Brúnlitfara - IS maahantuoja: Noora J.
LUONNEKUVAUS

  » Fagra-Rauðka frá Ekkja, tutummin Fagra, on hyvin huomionkipeä ja seurallinen poni, joka ei viihdy lainkaan yksin. Tamma kiintyy helposti jokaiseen, joka käy sitä tavallista useammin katsomassa. Harjauksesta se pitää, kun saa olla huomion keskipisteenä ja ratsastaessa se hölköttelee kuten ratsastaja pyytää.

  » Fagra seisoo kiltisti paikoillaan kun ratsastaja nousee selkään ja on heti lähdössä liikkeelle kun ohjat kootaan. Fagra tykkää tarkkailla ympäristöään ja olla välillä vähän säikky, mutta kun se näkee jotain pelottavaa, ei se ota paria laukka-askelta enempää. Tamma on mukava ratsastaa, se ei ole laiska, eikä liian reipas tai herkkä. Kun ohjat kerätään käteen, nostaa Fagra hieman päätään, mutta jotta sen saisi muotoon tai kuolaimelle, pitää tehdä hieman enemmän töitä. Neiti siirtyy raviin helposti pohkeiden puristuksesta ja se ravaa nätisti kipittäen ratsastajan näyttämään suuntaan, mutta pidentää askeltaan jos ratsastaja sitä pyytää. Laukannostot täytyy tehdä rauhallisesta ravista tai käynnistä, muuten Fagra lähtee vain posottamaan kiitoravia tai passia. Kun laukan saa nostettua, se pyörii hyvin, on ylöspäin suuntautuvaa ja Fagra saattaa ottaa pieniä spurtteja innostuessaan. Tölttiä varten on poni koottava kunnolla, mutta käsi täytyy pitää rentona, ettei tamma hermostu. Fagran kanssa töltättäessä pitää muistaa pitää tempo tarpeeksi hitaana. Ennen passin nostoa on tamma saatava menemään kunnolla pohkeesta eteenpäin. Vaikka avut olisivat selkeät, joutuu Fagran kanssa toisinaan yrittämään nostoa muutamaan kertaan, passi ei nimittäin ole neidin mielestä mikään maailman ihanin askellaji, kyllä Fagra sitä menee, välillä innostuukin vain passailemaan, mutta yleensä se protestoi ja nostaa laukkaa tai siirtyy raviin.

  » Hoitaessa Fagra käyttäytyy hyvin, sen mielestä on hauskaa katsella koko ajan mitä hoitaja oikein tekee, mikä saattaa alkaa pikkuhiljaa tuntua hieman rasittavalta. Harjaamisesta Fagra oikein nauttii ja välillä se vastapalvelukseksi alkaa rapsuttaa hoitajaansa hampaillaan tai hieroo päätään tämän olkaa vasten. Kavionsa tamma nostaa kuuliaisesti. Se ei haro vastaan kun satula asetellaan selkään, mutta kun vyötä kiristetään se luimii ja heiluttelee päätään. Suitset Fagra antaa laittaa kiltisti päähänsä, se ei vastustele kuolainten kanssa ja soljet se antaa laittaa kiinni kiltisti. Fagran karsinan ovi täytyy laittaa kunnolla kiinni, sillä neiti tykkää käydä käytävillä kävelyllä tervehtimässä kavereita, joskus se on saanut jopa naapurin karsinan salvan auki.

SUKUTAULU

i. Fagurkollur frá Örn
128cm - islanninhevonen - evm.
ii. Ölmóður frá Rindur iii. Hrói frá Smáhildur
iie. Trítla frá Viður
ie. Skjáfa frá Æður iei. Miðill frá Úlfur
iee. Andra frá Ábyrgur
e. Þokkadís frá Sagabacka
135cm - islanninhevonen - evm.
ei. Vandi från Strákur eii. Skyggi frá Brynhildur
eie. Yrpa frá Oddrún
ee. Vordís frá Alvitur eei. Þeyr frá Birtingur
eee. Vorblíða frá Tátakoti

i. Fagurkollur frá Örn oli rautias nelikäyntinen ori, jolta ei puuttunut luonnetta ja temperamenttia. Se olikin yhden ihmisen hevonen, eikä juurikaan tullut toimeen muiden kanssa. Fagurkollur asui kilpailu-uransa ajan Islannissa, mutta jonkinaikaa siitoskäyttöön siirryttyään se muutti Ruotsiin eläkepäiviä viettämään. Askellajikilpailuissa menestymisen vuoksi Fagurkollur oli hyvin kysytty ori ja sillä onkin päälle kymmenen jälkeläistä, joille se on periyttänyt näyttävät liikkeensä. Fagurkollur lopettettiin pitkään jatkuneiden jalkavaivojen vuoksi 27 vuoden iässä.

e. Þokkadís frá Sagabacka on viisikäyntinen kirjava ruunikko, jolla on todella näyttävä askel. Tamman omistava perhe kilpaili lähinnä helpoissa luokissa, mutta niistäkin rapisi voittoja ja sijoituksia komean töltin ansiosta. Þokkadís toimi pääsääntöisesti vain harrastehevosena ja Fagra jäikin sen ainoaksi jälkeläiseksi. Þokkadís tulee kuitenkin hienosta suvusta, josta löytyy jos jonkinlaista arvonimeä. Emänsä suvusta Fagra on perinyt rakenteensa ja pienen kokonsa.

JÄLKELÄISET

nimi syntynyt skp. isä omistaja
- 00.00.00 - - -

KILPAILUKALENTERI

Sijoituksia 1 - 1 - 5 - 4 - 1 - 0 - 0 - 0 - 0 - 0 (I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X) yhteensä 12.

28.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Töltti T.2 -- 03/100
27.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Töltti T.1 -- 04/100
26.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- 4-käynti V.1 -- 01/100
26.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Speedpassi P.2 -- 05/100
25.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- 5-käynti F.1 -- 03/100
25.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- 250m passijuoksu PP.1 -- 04/100
23.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- 4-käynti V.1 -- 04/100
23.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- 5-käynti F.1 -- 02/100
23.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Kouluratsastus FS1 -- 04/100
15.05.13 -- ARJ -- Moldóttur -- Speedpassi P.2 -- 03/30
14.05.13 -- ARJ -- Moldóttur -- Töltti T.2 -- 03/42
14.05.13 -- ARJ -- Moldóttur -- Töltti T.1 -- 03/42

VALMENNUKSET

09.05.2013 - Alison
Fagra ravasi kaula kaarella uralla, kun kerroin ratsastajalle valmennuksen ohjelmasta. Fagra oli hieman energinen ja säikky, joten ratsastaja sai pitää tamman keskittymisen itsessään todella tiukasti. Ratsastaja nosti tammalla ravin uralla pienen kävelyn jälkeen. Fagran askelpituus vaihteli eikä se olisi malttanut edelleenkään rauhoittua ravaamaan vaan korviaan pyöritellen tutki ympäristöä. Kehotin siis ratsastajaa pysäyttämään Fagran ja kävelemään rauhallisesti puolipidätteiden avulla hitaassa käynnissä. Hetken käveltyään ratsukko nosti taas ravin. Huomautin ratsastajalle väärästä istunnasta ja hän korjasi sen oikeaan. Ravissa ratsukko ratsasti muutaman voltin, joka sai tamman rauhoittumaan entisestään. Voltit sujuivat upeasti ratsukolta, kun ratsastaja sai Fagran kuuntelemaan itseään. Kehotin ratsastajaa pitämään huolen tamman rauhallisuudesta, jonka jälkeen lopetimme.

04.05.2013 - Noora J.
Tuntimme aiheena olivat erilaiset ympyrät ja siirtymiset. Jo selkään noustessani Fagra steppasi paikoillaan, se oikein odotti, että päästään työskentelemään. Alkutunti menikin tammaa rauhoitellessa. Kun aloimme tehdä voltteja sekä ympyröitä, alkoi Fagra keskittyä ja ilokseni hakeutua peräänantoon. Suorilla se vähän kiihdytteli, mutta kun otti vähän kovemmin suusta, tamma totteli heti. Pohkeeseen se reagoi jo pienestä hipaisusta, mutta jarruja ei tuntunut tänään löytyvän millään. Laukatkin nostimme varmuuden vuoksi ympyrällä ja ensin Fagra-Rauðka tarjosi passia, mutta jo toisella yrittäällä se nosti komean pyörivän laukan. Teimme töltti-laukka-ravi-laukka-siirtyisiä ja tamma alkoikin keskittyä oikein kunnolla! Lopputunnista lähdimme kentältä baanalle, jossa annoin Fagran purkaa energiaansa hienon työskentelyn jälkeen. Menimmekin pari kierrosta nopeaa passia, jonka jälkeen kokosin taas hevosen tölttiä varten. Työtöltissä sain Fagrasta poikkeuksellisesti esiin eri tempoja, yleensä vauhti pitää pitää hitaana, mutta nyt löytyikin aivan uusi vaihde ja huomasin, että ponikin tykkäsi posottaa nopeampaa tölttiä. Loppukäynneissä Fagra olikin jo aivan rauhallinen, ei tietoakaan alkutunnin ryntäilyistä.
© Noora J. 2013
Fagra-Rauðka on virtuaalihevonen !