Dúdda frá Kávalerdi VH13-030-0040
rotu: islanninhevonen sukupuoli: tamma
väri: kulomusta koulutustaso: 5-käyntinen
säkäkorkeus: 127cm syntynyt: 20.02.2012 (VARL)
painotus: askellajit omistaja: Noora J. VRL-01083 / Moldóttur
kasvattaja: Dagný S. Gísladóttir - IS maahantuoja: Krafla
LUONNEKUVAUS

  » Dúdda on pienikokoinen ja lempeä tamma, joka rakastaa ihmisiä. Se on niin aloittelijoiden, kuin kokeneempien ratsastajien mieleen, sillä se on rauhallinen ratsu, mutta tarvittaessa siitä löytyy myös vauhtia. Karsinassakin Dúdda käyttäytyy esimerkillisesti. Hoitaminen on helppoa, eikä hevonen yritä vastustella toimenpiteitä: samantekevää onko kyseessä satulointi, harjaus vai kengitys. Poni yleensä vain kuikuilee uteliaana hoitajan puuhia ja kerjää huomiota, mitä enemmän rapsutuksia sitä parempi. Jos aika käy pitkäksi, alkaa tamma kuitenkin hösöttää, pyöriä ja säpsähdellä. Käytöksestä ei kuitenkaan kannata välittää, hevonen vain on niin innoissaan, ettei malta pysyä paikallaan. Dúdda myös helposti kiintyy tiettyihin ihmisiin.

  » Tamma on selkeästi viisikäyntinen ja se kulkee askellajissa kuin askellajissa pehmein askelin, joten selässä on mukava istua. Iloinen energisyys jatkuu myös ratsastaessa. Neidin lempi askellaji on selvästi töltti, eikä tamma muuta haluaisi tehdäkään kuin kiltisti töltätä eteenpäin. Alkutunnista saakin vain hidastella käyntiin, mutta oppi menee pian perille ja kun Dúddan saa kuuntelemaan, saa siitä nauttia tosissaan. Tamma kantaa itsensä hyvin, kaula kaartuu kaarelle ja askeleet ovat ilmavia, mutta kyyti on silti tasaista. Dúddan kanssa pitää muistaa tehdä tarpeeksi puolipidätteitä, muuten töltistä tulee passitahtista. Ravi on suuriliikkeistä ja tuottaa eniten ongelmia, mutta silti helposti ratsastettavissa. Laukannostoissa tulee olla varovainen, jos Dúddalla on paljon energiaa. Sen laukka on muutenkin nopeaa ja lähdöt voivat olla räjähdysmäisiä. Passiin poni tarvitsee paljon tilaa, mutta sen saa suhteellisen hyvin tulemaan.

  » Dúddalla on pienestä koostaan huolimatta tapana yrittää pomottaa muita hevosia. Se on aina ensimmäisenä paikalla, kun heiniä jaetaan pihatossa ja pitää puolensa, jotta saa oman osuutensa. Tappelemaan tamma ei kuitenkaan ala, vaan alistuu helposti jos meno on ajautumassa rajummaksi.

SUKUTAULU

i. Flóki frá Hjaltastöðum
136cm - islanninhevonen - evm.
ii. Naður frá Glæsibæ iii. Adam frá Selfossi
iie. Stutt frá Glæsibæ
ie. Þveita frá Hjaltastöðum iei. Dilkur frá Kringlumýri
iee. Gegða frá Akureyri
e. Diddi frá Kávalerdi
129cm - islanninhevonen - evm.
ei. Adfall frá Páfastöðum eii. Herkir frá Kringlumýri
eie. Aría frá Laugarvatni
ee. Kumba frá Hindisvík eei. Skálkur frá Brandsstöðum
eee. Hrund frá Kolkuósi

i. Flóki frá Hjaltastöðum on 136cm, komea oripoika, jolta löytyy neljä askellajia. Herkkä ja vauhdikas luonnontölttäri, väriltään rautiaankirjava inkkarihevonen. Flóki on oikea ikiliikkuja, sillä riittää aina energiaa vaikka muille jakaa ja se on vain kokeneiden ratsastajien ratsu. Askellajit se antaa helposti, mutta pitelemisessä on työtä, sillä Flóki mielellään karkaa laukkaan tai tölttiin. Luonteeltaan se on iloinen ja pirteä. Ori on kilpaillut askellajeissa ja hieman myös esteillä pienemmissä luokissa. Rakenteeltaan Flóki on melko raskasrakenteinen, eikä sen kanssa ole käyty kuin muutamissa näyttelyissä. Hevonen on kasvanut Islannissa ja myöhemmin muuttanut Norjaan jalostuskäyttöön.

e. Diddi frá Kávalerdi on musta, tähtipäinen 5-käyntihevonen. Mukava tamma, jolta löytyy myös omaa tahtoa. Askellajit ovat selkeät, mutta passitahtisuus tulee helposti esiin töltissä. Tammaa saa ratsastaa lähes pelkästään ajatuksella, se on herkkä pohkeelle ja painolle. Se on yhteistyöhaluinen ja tekee mitä vain miellyttääkseen ratsastajaa, kunhan tämä muistaa pitää kädet pehmeinä. Diddi on asunut koko ikänsä Islannissa ja kiertänyt siellä näyttelyissä ja askellajikipailuissa. Menestystäkin on tullut molemmissa ja tamma onkin kerännyt arvonimiä ja kantakirjattu II-palkinnolle. Jälkeläisiä löytyy neljä kappaletta, kaikki tammoja ja ne ovat jossain määrin menestyneetkin. Diddi kilpailee vielä satunnaisesti, vaikka pääosin se on jo eläkkeellä.
JÄLKELÄISET

nimi syntynyt skp. isä omistaja
- 00.00.00 - - -

KILPAILUKALENTERI

sijoituksia 1 - 2 - 0 - 0 - 1 - 1 - 0 - 0 - 1 - 0 (I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X) yhteensä 6.

26.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Kouluratsastus FS1 -- 05/100
25.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- Passikoe PP.1 -- 02/100
24.05.13 -- ARJ -- Elfendur -- 250m passijuoksu P.1 -- 09/100
15.05.13 -- ARJ -- Moldóttur -- Helppo töltti -- 02/30
14.05.13 -- ARJ -- Moldóttur -- 250m passijuoksu P.1 -- 06/40
29.04.13 -- ARJ -- Hafli -- Helppo töltti -- 01/28


21.04.13 -- PKK -- Järnbyn yksityistalli -- ponitammat -- HY
21.04.13 -- PKK -- Järnbyn yksityistalli -- vapaa kuva poneille -- KM
17.04.13 -- PKK -- Latun Talli -- ponitammat -- HY

21.04.13: "Askellaji on hyvin selvä, tamma on ihan selvä issikka myös jouhirunsauden paljastamana. Kuva on hieman luonnosmainen ja pieni."
17.04.13: "Pitkärunkoinen, hivenen ventoutta etujalkojen vuohisissa. Rodunomainen."

VALMENNUKSET

09.05.2013 - Alison
Harjoittelimme Dúddan kanssa oikeanlaista ravia. Alkuverryttelyjen jälkeen käskin ratsastajaa nostamaan Dúddalla ravin. Dúddan ravi oli puhdasta ja pehmeää, jokseenkin tahditonta. Kehotin ratsastajaa hakemaan Dúddalle lisää ravia. Dúddan ravi oli pehmeää ja puolipidätteiden jälkeen tamma haki muotoa ja myötäsi, joten ratsastajallakin oli mukavaa istua pehmeästi satulassa. Tamma alkoi hidastaa askeltaan ja venyä liian pitkäksi, joten kehotin ratsastajaa tekemään muutaman voltin ja pitämään tamman aktiivisena. Koko ajan Dúdda haki takaisin käyntiin, mutta ratsastajan aktiivisten pohkeiden avulla tamma säilytti silti ravinsa hyvin. Pyysin ratsastajaa tekemään pysähdyksiä, että tamma pysähtyisi mahdollisimman nopeasti. Aluksi tamman askel liukui pitkäksi, mutta puolipidätteillä ja herättelyllä tamma pysähtui nätisti paikoilleen ja sai kiitokseksi taputuksen. Kiitin ratsukkoa ja he jäivät vielä hetkeksi kentälle.
© Noora J. 2013
Dúdda on virtuaalihevonen !