Ásdís från Solros VH00-000-0000
rotu: islanninhevonen sukupuoli: tamma
väri: rautias koulutustaso: 5-käyntinen
säkäkorkeus: 135cm syntynyt: 16.12.2012 (VARL)
painotus: askellajit omistaja: Noora J. VRL-01083 / Moldóttur
kasvattaja: Anita Lundgren - SE maahantuoja: Noora J.
LUONNEKUVAUS

  » Ásdís on hassu poni. Sillä on omia juttuja ja omaperäinen luonne, jonka ansiosta jotkut pitävät sitä täyskahelina ja toiset ihastuvat ikihyviksi. Se osaa olla äkkipikainen ja tekee nopeasti omia päätöksiä, jotka eivät välttämättä muita miellytä. Dísalla on kuitenkin suuri sydän, ja jos poniin tutustuu kunnolla, sen kanssa saa rakennettua vahvan ystävyyssiteen. Vapaus on tamman mieleen, eli neidin voi löytää karkumatkalta pihalta juoksentelemasta.

  » Selkään noustaessa Dís hieman steppaa ja se lähtee liikkeelle jo ennen ratsastajan apuja. Ratsastaessa Ásdís on energinen tapaus, joka toisinaan kuitenkin saattaa pysähdellä ja yrittää piehtaroida kun tulee kuuma. Yleensä kun tamma saa jotain päähänsä, se toteuttaa suunnitelmansa, jonka takia se pitää pitää koko ajan työn touhussa ja saada keskittymään kunnolla ratsastukseen pienien tehtävien avulla. Dís kävelee mielellään omia teitään ja maastossa löytää itsensä helposti pusikosta jos tammaa ei ole koko ajan ohjaamassa oikeaan suuntaan. Ásdís esittää kaikkia viittä askellajia, ravia hieman heikommin kuin muita. Ravissa sille pitää antaa kunnolla tilaa ja mielellään olla istumatta tiiviisti satulassa, jotta tamma tietää mitä siltä odotetaan. Ravi vaihtuu helposti possupassiksi ja jarruttelematta aivan puhtaaksi vauhdikkaaksi passiksi. Laukan Dís nostaa kiltisti, ja se menee eteenpäin mielellään, vaikkakin hieman nelitahtisesti jos laukkaa ei saa pyörimään kunnolla. Tällöin tamma saattaa pudottaa töltille kulmissa, eikä enää nosta laukkaa uudelleen. Tölttiä Dís menisi vaikka kuinka kauan, passahtavasti tai puhtaasti, kunhan saa liikkua. Töltissä jalat nousevat komeasti ja poni polkee alleen, energiaa löytyy vaikka muille jakaa. Toisinaan Dísaa ei meinaa saada pysähtymään kun se oikein innostuu, se nostaa päänsä ylös ja lähtee menemään, joten neidille täytyy muistaa laittaa martingaalit välttyäkseen ikäviltä pukituksilta tai putoamisilta.

  » Aivan ensimmäiseksi, Ásdísin karsinan ovi on avattava varovaisesti, sillä se on kova neiti karkailemaan. Tammalla on ovessaan myös varmuussalpa, sillä se osaa avata yläsalvan itsekin. Harjauksesta Dís nauttii, mutta se on samalla hieman varuillaan kaiken maailman hirviöiden varalta, karsinan puruista voisi nousta mikä tahansa jättihirviö joka söisi sen suihinsa. Kaikessa se haraa vähän vastaan, ja ponia joutuu suostuttelemaan. Kaviot esimerkiksi nousevat vaikeasti, vaikkakin kun ne on saatu kerran ylös, niin Dís kannattelee ne itse. Varusteiden laitosta Ásdís ei pidä, se pysyisi mieluummin vapaana puristavasta vyöstä ja suuta painavista kuolaimista. Kavereidensa kanssa tamma onnistuu usein hankkimaan itsensä pulaan kaiken maailman pikkutempuillaan, eikä ole ihme jos sen näkee laitumella juoksemassa muita karkuun, "minä vain vähän ärsytin...".

SUKUTAULU

i. Sjóræningjar frá Karíbahafi
140cm - islanninhevonen - evm.
ii. Leikstjóri frá Bölvun iii. Kvikmyndir frá Mörtu-Brúnka
iie. Kæna frá Rimmugýgur
ie. Flegða frá Karíbahafi iei. Þessi frá Pjása
iee. Dökka-Jörp frá Júpiter
e. Dugga frá Silfurtoppa
134cm - islanninhevonen - evm.
ei. Kristófer frá Saga eii. Knútur frá Valgerður
eie. Finna frá Yngri-Grána
ee. Svörtu Perlunna I eei. Leiftri frá Tvístjarna
eee. Gantroppa frá Valgerður

i. Ásdísin isä, Sjóræningjar frá Karíbahafi, on komea hallakko vanhan linjan edustaja, jolta löytyy viisi upeaa askellajia. Sjóræningjar syntyi suureen kilpatalliin, missä siltä odotettiin paljon, molemmat vanhemmat olivat nimittäin hyvin menestyneitä tölttäreitä. Ori oli nopea oppimaan ja siitä löytyi rutkasti potentiaalia, minkä ansiosta se pääsi kisakentille jo nuorena. Se kävi läpi monet gædingakeppnit (A-flokkur) ja passiluokat mainetta ja palkintoja keräten. Sjóræningjarin kisaura kuitenkin keskeytyi, kun ori satutti jalkansa. Se ei kestänyt enää suurta määrää treenausta, joten ori myytiin Sveitsiin yksityiselle omistajalle, jossa se sai mennä rauhallisia maastolenkkejä, pientä kilpailua helpoissa luokissa ja toimia siitoshevosena.

e. Myös kimo Dugga frá Silfurtoppa -tamma on ollut ruusukehai Islannissa. Se keräsi mainetta gædingakeppneissä, B-flokkurissä ja hurmasi katsojat näyttävällä töltillään. Duggalta löytyi myös melko heikko passi, joten sen ratsastaminen rajoitettiin vain kotitilan kentälle. Taipuisa rouva kävi läpi myös muutamat koululuokat, vaihtelevalla menestyksellä. Dugga oli hyvin sympaattinen ja avulias, se halusi aina miellyttää ratsastajaansa ja energiaa löytyi vaikka muille jakaa. Jo seitsenvuotiaana tamma kantakirjattiin I-palkinnolla ja sen jälkeläisten odotettiin olevan loistavia lajeissaan.

JÄLKELÄISET

nimi syntynyt skp. isä omistaja
- 00.00.00 - - -

KILPAILUKALENTERI

Sijoituksia 0 - 0 - 0 - 0 - 0 (I-II-III-IV-V) yhteensä 00.

00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
00.00.00 -- ARJ -- kisapaikka -- luokka -- 00/00
© Noora J. 2013
Ásdís on virtuaalihevonen !